Sightseeing dag, maar wel op de fiets.
Door: Thea
Blijf op de hoogte en volg Piet, Roy, Thea en Ella
16 Augustus 2016 | China, Chengdu
De kaart en Maps me/ google maps worden nog eens goed bestudeerd en El nummert de hoogtepunten van deze stad (meer dan 14 miljoen inwoners) op een plattegrondje en dan wordt de fietsroute bepaald.
Rond 10.00 zitten we op de fiets om eerst de grootste boeddistische tempel Wuhu Si, gewijd aan Liu Bei, de stichter van het Shu Hanrijk, een of andere grote strateeg (9e eeuw). Als dank voor zijn grote trouw werd hij geeerd met de oprichting van deze tempel. Onze eerste actie hier is wierook aan te steken als dank voor onze behouden aankomst in Chengdu en deze prachtige tocht door China.
Vandaag en morgen is het een feestdag in deze tempel.
Het Festival van de Hongerige Geesten valt op de 15e dag van de 7e maand. Gedurende de zevende maan staat Yuen Lan (Chung Yuan), de beheerder van de wereld der overledenen, toe dat de geesten van voorouders de aarde bezoeken. Op de vijftiende dag mogen ook de ongelukkige geesten rondzwerven. Dat zijn de geesten die wees zijn, die ver van huis zijn overleden, verdronken zijn, of die geen nageslacht hebben zodat er niemand is die ze als voorouder vereert.
Ter gelegenheid hiervan wordt in de huizen wierook gebrand, wordt er gebeden en worden bundels papieren namaakgeld verbrand. Voor de zwervende geesten worden vuren langs de weg aangestoken. Daar kunnen ze zich aan warmen. Ook wordt er op straat voedsel en fruit aan hen geofferd en worden opera's opgevoerd. Zo hebben de geesten een vrolijke avond, voordat ze weer voor een heel jaar verdwijnen.
Er zijn veel oudere mensen aanwezig die allemaal gratis mogen eten (witte rijst met groente).Ze zitten allemaal op de grond (oranje ronde kussentjes) en de meesten hebben hun eigen eetbakje/trommel bij zich. Iedereen is druk met elkaar en zo te zien, is het een bijzonder sociaal gebeuren.
Ook wij worden diverse malen uitgenodigd om mee te doen aan deze dis. Drinken koffie in de galerij van de tempel en gaan dan verder op zoek naar een mausoleum.
Daar aangekomen lopen we de grafkelder in waar een reusachtig stenen graf ligt. De zijkanten zijn bewerkt met fraaie afbeeldingen waar figuurtjes afgebeeld zijn met een muziekinstrument. Naast het graf staan stenen 'wachters'. Wat altijd opvalt in China is dat dit soort parkjes, ook al zijn ze midden in een drukke stad gelegen, heerlijk rustig zijn (geen auto te horen). Inmiddels stijgt de temperatuur weer tot grote hoogte en duiken voor verkoeling in, je gelooft het niet, in een MC Donald. Mijn reisgenoten mistte toch de rijst cq noedels, maar mij smaakte de frietjes opperbest.
Weer op temperatuur kwamen we bij de volgende tempel aan. Ook hier schrikken ze van fietsen: je mag nergens je fiets tegen aanzetten en altijd komt een bewaker er aan gesneld om je hierop te wijzen. Nu worden we naar de overkant gestuurd, maar we zijn eigenwijs en zetten onze fiets tegen een heg aan. De man kijkt ons wanhopig aan, maar zegt verder niets. We duiken de tempel in en bewonderen het een en ander.
Achter de tempel is een mega souvenier en eetstraat (daar gaan El en ik donderdag (onze shopdag) maar eens struinen....
Zoeken dan nog de Tibetaanse wijk op, maar dat is teleurstellend (allemaal kledingwinkels voor monniken en heeel veel politie op straat)
Dan rest nog een bezoek aan het standbeeld van Mao. Ook hier een levensgroot plein ervoor waar Piet meteen weggejaagd wordt door een zenuwachtige politieagent.
Nemen wat foto's en als mijn fietsband maar even op het plein staat, komt men al weer aangerend.
Dan wordt het toch echt tijd om naar het hotel terug te gaan, biertje te drinken en daar wat te eten, omdat om 19.15 uur de taxi klaar staat om ons naar de Opera te brengen. Het hotel is geen echt Chinees standaard hotel en echt gezellig om er te verblijven. Bijzonder aardig personeel, terras buiten waar zelfs op een witte muur een film gedraaid wordt. We kunnen hier zelfs en ceasar salade bestellen en spaghetti bolognese. Feestje voor mij dus. Mijn reisgenoten eten liever spicy eten en vinden dit een flauwe hap!
Precies om 19.15 staat de taxi klaar en stappen we uit bij het cultureel park. We dachten in een echt theater trecht te komen, maar het is meer een soort overdekte hal met chinese aankleding. We hebben VIP kaartjes en dat houdt in dat je vooraan zit ( op harde rieten stoelen), tafeltje tussen de stoelen met snacks (soort zouten doperwten en ander ongein), krijgen thee die gedurende de hele show bijgeschonken wordt. Ook wordt er bier neergezet. Wat heel speciaal was dat we bonnetjes kregen voor een oorcleaning en een massage. De oorcleaning is een eng gebeuren: met lange dunne naalden waaraan een watje zit, maken ze je oren schoon. Ze doen dat met een koplamp op hun hoofd onder geleide van een soort stemvork. Dit hebben we dus NIET gedaan. De massage wilden we weleens ervaren (zelfs Roy): er werd met vuisten op je nek geslagen, aan je armen getrokken en in je kuiten geknepen en na 5 minuten was de behandeling afgelopen. Ook konden we ons nog laten opmaken (als een chinese operazangeres) inclusief kleding. Ook dat hebben we laten schieten.
Ook was het geen opera, maar een soort varieté, maar wel heel leuk om mee te maken!
Om 22.00 zaten we in de taxi terug en uitermate tevreden over deze dag, zochten we op tijd ons bed op...morgen weer vroeg op, want dan staat de auto om 08.00 klaar om ons naar Leshan te brengen (grootste staande boeddah ter wereld)